Vindt Toyota de verbrandingsmotor opnieuw uit met deze eencilinder?

In oude potten worden de beste soepen gekookt. Dat zegt het spreekwoord, en in het geval van Toyota kan dat weleens kloppen. We moeten daarvoor terug naar 2014, intussen meer dan tien jaar geleden. Toen presenteerde Toyota een originele nieuwe verbrandingsmotor: een hybridesysteem met 15 pk, een eencilinder met vrije zuiger en zonder krukas. Deze motor werd ontwikkeld om een elektrische auto van stroom te voorzien. Daardoor kon de batterij kleiner blijven en - dankzij een toen ongezien rendement van 42% - daalden de uitstootcijfers van broeikasgassen aanzienlijk.

Die recordefficiëntie was mogelijk door de manier waarop deze eencilindermotor werd ontworpen. Hij heeft veel minder interne wrijving, en dus minder verliezen. Maar je moet deze techniek in detail bekijken om het vernuft van de Japanse ingenieurs te begrijpen. In de praktijk bestaat deze motor - die nog altijd niet in productie is - uit twee kamers die samenwerken om elektriciteit op te wekken. De eerste kamer is de verbrandingskamer: daar wordt brandstof verbrand om de zuiger te doen bewegen en mechanische energie te genereren. In de tweede kamer zit een lineaire generator die die beweging omzet in wisselstroom.

Met deze verrassende en unieke technologie wil Toyota dus een brug slaan tussen elektrische en verbrandingsenergie, om zo de CO₂-uitstoot te verlagen en tegelijk het gebruiksgemak van een klassieke motor te behouden. Met deze visie hoeven elektrische en thermische energiebronnen elkaar niet tegen te werken, maar kunnen ze elkaar versterken. En doordat hij stroom produceert, kan de kleine eencilinder de batterij constant opladen.

Kleinere batterij

Toyota is altijd voorzichtig geweest als het gaat over de beschikbaarheid van grondstoffen (zoals lithium) voor de productie van batterijen voor elektrische auto's. Volgens de Japanners is er simpelweg niet genoeg voorhanden, wat op korte of middellange termijn een groot probleem zal worden.

Deze technologie kan de behoefte aan mineralen en lithium sterk terugdringen. Het resultaat is een lichtere elektrische auto, die natuurlijk nog wat CO₂ uitstoot. De transmissie is ook eenvoudiger: er is geen nood meer aan een klassieke versnellingsbak of een power split-systeem (de planeetwieloverbrenging die Toyota momenteel gebruikt bij zijn hybrides). Waarom geen transmissie meer? Omdat de elektromotoren gewoon rechtstreeks in de wielen geïntegreerd kunnen worden.

Het prototype dat Toyota voorstelde, is opvallend compact: 60 cm lang en 20 cm breed. Het project ligt voorlopig nog op de plank. De motor levert nu weliswaar slechts 15 pk, maar dat vermogen zou fors kunnen toenemen met een tweecilinderontwerp, dat beter in balans is en minder trillingen veroorzaakt. Wordt dit Toyota's volgende range extender? Dat valt nog af te wachten...

Bron www.gocar.be


« Terug